نشست هم اندیشی “نورولوژی اعتیاد و نقش مذهب و سلامت معنوی در پیشگیری از اعتیاد” از سری سلسله نشست های هم اندیشی استادان و نخبگان “اندیشه و اندیشمند” مربوط به ” آبان ماه ۹۴” در واحد تنکابن برگزار شد.
به گزارش دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد استان مازندران؛ این نشست علمی فرهنگی در تاریخ ۹۴/۸/۲۴ در سالن کنفرانس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن؛ با تلاوت آیاتی از کلام اله مجید آغاز شد و دبیر هم اندیشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن ،خانم دیوسالار مهاجر ،ضمن خیر مقدم به استادان محترم هم اندیشی و تسلیت ایام اله محرم و صفر، به تشریح فعالیت های هم اندیشی در واحد پرداختند.
سپس خانم دکتر سمیه اسدیان نارنجی پیرامون موضوع نورولوژی اعتیاد از حیطه علمی مباحث ارزشمندی را ارائه نمودند.
وی در این نشست گفت: اعتیاد پدیده ای پیچیده و چند بعدی است. نظریه های مختلفی دربارۀ شکل گیری اعتیاد و عوامل موثر بر آن عرضه شده است. در مقولۀ درمان، علاوه بر مداخلات درمانی کلی نگر، شیوه های درمانی باید با ویژگی های اجتماعی، روان شناختی و پذیرش فردی تطبیق داده شود. از طریق علم عصب شناسی دانشمندان با تلاشی بی وقفه علل احتمالی اختلالات و یرانگر مغز، بدن و همچنین راه های جلوگیری و درمان آنها را کشف می کنند و برای پیشبرد این علم چند صد ساله زحمات فراوانی متحمل می شوند.اهمیت تحقیقاتِ علم عصب شناسی در مورد مغز را نمی توان نادیده گرفت. طبق تحقیقات؛ بیش از هزار اختلال مغزی و عصبی وجود دارد که در نتیجۀ کارکرد نادرست این سیستم، باعث ایجاد بیماری های ثانویه و بعدی بسیاری شده، که بیشترین تعداد را بیماران قلبی و سرطانیِ بستری در بیمارستان ها شامل می شوند.
وی در خصوص نقش اعتیاد در طریقه شکل گیری رفتار آن گفت: هنوز هم بسیاری از مردم نمی دانند که چرا افراد به مواد مخدر معتاد می شوند یا این که مصرف مواد مخدر چه تاثیری بر روی مغز معتادان می گذارد که آنها مجبور به مصرف معتادگونه مواد مخدر می شوند. هدف از انتشار این کتابچه پاسخ دادن به پرسش هائی در این زمینه و ارائه اطلاعات علمی درباره بیماری اعتیاد از جمله برخی از پی آمدهای زیانبار مصرف مواد مخدر و رویکردهای اولیه ای است که برای پیشگیری و مداوای این بیماری ارائه شده اند. در موسسه ملی تحقیقات مصرف مواد مخدر، ما بر این باوریم که آگاهی بیشتر در باره مسائل و نکات اولیه مربوط به بیماری اعتیاد افراد را قادر خواهد ساخت تا درباره زندگی خود تصمیم آگاهانه تری بگیرند، سیاست ها و برنامه هایی علمی برای کاستن از میزان مصرف مخدر و شمار معتادان در جوامع اتخاذ شود، و در نهایت از تحقیقات علمی که در زمینه مقابله با اعتیاد صورت می گیرد حمایت بیشتری به عمل آید.
سخنران دوم نشست آقای دکتر شهنام ابوالقاسمی نقش مذهب و سلامت معنوی را در پیشگیری از اعتیاد با استناد به تجربه های طولانی مدت در این زمینه ، مطالب بسیارمفیدی را ارائه نمودند. وی گفت: دین اسلام به دلیل ماهیت اجتماعیاش و دیدگاهی که نسبت به انسان و رشد و کمال او دارد، در بردارنده بسیاری از مولفههای جامعه شناختی است. اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر از موانع عمدهی توسعه جوامع به شمار میرود و از خطرات عمدهای است که سلامتی نسل جوان را مورد تهاجم قرار میدهد.از دیدگاه تعلیم و تربیت اسلامی تمامی کژ رفتاری ها و انحرافات بشر از نبود و یا ضعف اعتقاد مذهبی ریشه میگیرد و پایبندی به اصول مذهبی، بزرگترین عامل بازدارنده از انحراف های اجتماعی است.
دکتر ابوالقاسمی در ادامه تصریح کرد: نقش مذهب در پیشگیری از اعتیاد به گونهای است که بسیاری از نظریه پردازان بزرگ جهان مثل فروید ، یونگ ، ویلیام جیمز و…مذهب را به عنوان عاملی مستحکم در مقابل آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد تلقی نمودهاند. مهمترین نقش مذهب، پیشگیری اولیه از اعتیاد است به این معنا که هر چه فرد از لحاظ اعتقادی در سطح مطلوب تری قرار گیرد، کمتر به دام اعتیاد گرفتار میشود زیرا بسیاری از دستورات دینی در کنترل اعتیاد مؤثر است. بررسیها نشان میدهد که داشتن اعتقاد مذهبی نقش مهمی در کاهش سوء مصرف مواد دارد. افرادی که اصول مذهبی را پذیرفتهاند و به آن احساس پیوستگی میکنند، کمتر از افرادی که مذهبی نیستند مواد مخدر مصرف میکنند. صرف نظر از اینکه فرد به چه مذهبی گرایش دارد میتوان گفت فردی که به طور منظم اعمال مذهبی انجام میدهد،احتمال کمتری دارد که مواد مصرف کند تا فردی که تمایل به انجام این اعمال ندارد.(محمدی و دادخواه ،۲۸،۱۳۸۰) بیشتر اهل صلاح و تقوی و اخلاق(نمازگزاران) و آنهایی که ندای وجدانشان را همیشه میشنوند، معتاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی نیستند و از هر آنچه که آنها را از خودشان منصرف میکند، فرار میکنند و دلشان میخواهد خودشان باشند و در خودشان فکر کنند چون عالم درونشان از عالم بیرونشان واقعا سالم تر است.
در پایان این نشست؛ به کلیه سوالات در حیطه علمی و فرهنگی پاسخ مناسب داده شد و جلسه با ذکر صلوات پایان یافت.
انتهای پیام/.۲۰۳۶