نشست علمی – فرهنگی “بزرگداشت حافظ و مدیریت تعالی مدار و اخلاق مدیریتی با مدیریت فرمند” در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن برگزار شد.
دومین نشست هم اندیشی “اندیشه و اندیشمند” شش ماه دوم مربوط به مهر ماه ۹۴ در تاریخ مورخه: ۹۳/۷/۲۱ دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن برگزار گردید.
نشست با تلاوت آیاتی از کلام اله مجید آغاز شد. سپس دبیر هم اندیشی واحد؛ خانم دیوسالار مهاجر، ضمن خیرمقدم به استادان محترم هم اندیشی و تسلیت ایام محرم ، توضیحاتی درباره برنامه هم اندیشی دانشگاه های آزاد اسلامی مازندران بلاخص واحد تنکابن دادند.
سخنران اول خانم دکتر لاریجانی از استادان هم اندیش ضمن معرفی شخصیت حافظ، حافظ در قرآن را در قالب اشعارش مورد بحث و بررسی قرار دادند. وی در صحبت های خود گفت: حافظ استاد ایهام است. هیچ شاعری تا کنون به اندازه ی حافظ از این صنعت ادبی بهره نبرده است. می توان گفت این موضوع به شاخصه ای خاص، جهت متمایز کردن اشعار او و بقیه شعرا تبدیل شده است.
این ایهام به فضای شعر حافظ خصوصیت “بی زمان و بی مکان ” بودن را می بخشد. گویی تمام اتفاقات در عالمی دیگر اتفاق افتاده است نه بر روی کره ی خاکی! همین طور موضوعات پرداخته شده توسط حافظ موضوعات اصیل انسانی است که به صورت کلی آن ها را بیان میکند. منظورم از موضوعات اصیل مواردی است که با نوع انسان ارتباط پیدا می کند. گذشته از در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی و اجتماعی. همین خصوصیات شعر حافظ و اتصال عمیق شخص او به قرآن کریم باعث ماندگاری دیوان شعر او شده است. هر کسی به گونه ای با غزل او ارتباط بر قرار میکند و حرف دل خود را از زبان حافظ می شنود. به همین دلیل است که در منزل اغلب ایرانیان دیوان غزلیات او به چشم می خورد.
وی در توضیح ویژگی های خاصّ اشعار حافظ تأکید کرد:
سبک شعر حافظ سبک عراقی می باشد که از ۷ تا ۱۰ هجری با ویژگی بارز اندیشه تصوف و عرفان و قالب غزل رایج بوده است. بالا بودن مقام معشوق از ویژگی های این سبک است و شعر حافظ نقطه ی اوج سبک شعر عراقی است.از نظر اساتید برجستۀ ادبیات؛ بی گمان حافظ جلوه های زیبایی را در این جهان خاکی هم می دیده است و عشق این جهانی نیز داشته است.اما حافظ در شماری از غزلهای خود از عشقی سخن می گوید که معشوقش از این جهان خاکی نیست و عشق ورزی با او هیچ آدابی و تدبیری جز طهارت دل با خون جگر نمی خواهد و محراب نماز عاشقان را در مدرسه و مسجد وخانقاه نساخته اند و حافظ هم محراب خود را در خرابات مغان و کوی میکده یافته که همان دنیای آزادگان از رنگ تعلق است.
سخنران دوم خانم دکتر شکیبایی در خصوص مدیریت تعالی مدار و اخلاق مدیریت مطالب ارزشمندی را ارائه نمودند.
وی در آغاز صحبت های خود گفت: خلاّق در سازمانها شامل اخلاق فردی مدیر و پیامهایی استکه فعالیت سازمان ارسال میکند. رهبری اخلاقی و نقش کلیدی آن در شکل دادن به هنجارهای اخلاقی و فرهنگ سازمان از مباحث حائز اهمیت است. از موارد دیگر که در اداره گروهی و مدیریت اخلاقی سازمان مطرح است، نیاز شورای هدایت کننده در جهت تداوم دیدگاه مشخص برای مدیران ارشد متمرکز میباشد. تکنولوژی اطلاعات نیز به مباحثی مثل حریم خصوصی فرد و سوء استفاده بالقوه از منابع تکنولوژی اطلاعات سازمانها از سوی افراد مربوط است که میتواند در اخلاق حرفهای مدیریت مورد توجه قرار گیرد. مدیریت و رهبری، تنها با آگاهیهای عمومی و تخصّصی و نیز مهارتها و زبردستیها در اجرای آموختهها، به سامان نمیرسد. عنصر دیگری در این میدان نقشآفرین است که با عنوان «اخلاق» از آن یاد میکنیم. منظور ما از عنصر اخلاق، منش، روحیه و شخصیّت اخلاقی ویژهای است که مدیران و رهبران باید آن را احراز کنند. بسا افرادی که از علم و آگاهی مناسب برای مدیریت بهرهمند باشند، لکن باز هم در حوزهی مدیریت خویش گرفتار مصایب و مشکلات و ناکامیهایی باشند که ریشه در خلقیات و روحیات نامناسب آنها دارند.اگر مدیر بترسد، متزلزل باشد، فاقد استقامت و پشتکار باشد، شتابزده و عجول باشد، نفوذپذیر باشد، متکبّر و مستبد باشد و از رأفت و رحمت و لطف نسبت به همکاران و زیردستان بیبهره باشد، از اجرای بهترین برنامهها و ایجاد کمترین هماهنگیها، و انجام هرگونه کنترل و نظارت، و بالاخره از سازمان بخشی مطلوب به اجزای مختلف تحیّت مدیریت خویش، عاجز خواهد ماند.
وی در خصوص ابزار مدیریتی تأکید کرد: همانگونه که علم و تخصّص و توانمندی جسمی و مالی و مادّی، هرکدام به سهم خود، از لوازم وابزارهای مدیریت محسوب میشوند، خصوصیّات اخلاقی وروانی نیز از ابزارهای مدیریت- بلکه از مهمترین آنها- بهشمار میآیند. حضرات معصومین :در سخنان خویش از ابزارهایی در مدیریت نام آوردهاند که جنبهای اخلاقی و روحی دارند. امام علی (ع) در غررالحکم، صص ۵۲، ۳۰۷، ۶۷۸٫ می فرمایند: «فعل المعروف واعانهُ الملهوف واقراءُ الضیوف آله السّیاده: کار نیک انجام دادن وبه فریاد بیچارگان رسیدن و از مردم مهمانی کردن، ابزار سروری است.»
خانم دکتر شکیبایی در پایان گفت: پیوند اخلاق و عنصر مسئولیت قدمتی طولانی دارد و از زمان واگذاری مقامها و مدیریتها به افراد، اندیشهگران و فیلسوفان و حکیمان بر آن صحه گذاشتهاند و بر وجود پیوندی ساختاری میان آندو تأکید ورزیدهاند.بسیار روشن استکه اخلاق انسانی و مثبت، حوزه مسئولیتپذیری و ایفای نقش سازنده و مثبت را بالنده میسازد و البته که اولین خطر در حوزه مسئولیت و مدیریت بر جامعه، ظهور رفتارهای اخلاقی منفی و رویآوردن به خصلتهای نفسمدار شیطانی استکه در چنین وضعیتی، تعهد و مسئولیت رنگ میبازد و افراد نمیتوانند به مسئولیتهای خود عمل نمایند. اخلاقیات منفی، حجاب ارزشها، کرامتها و بزرگواریها است.
نکاتی چند از سخنان خانم دکتر شکیبایی: متعالی بیاندیشیم . متعالی عمل کنیم و از مفاهیم تعالی گری خود نباید خروج کنیم. ما باید مدیر زندگی خویش، مدیر فرزندان خویش و مدیر کلاس خویش باشیم. چرا که در هر عرصه ای، این حیطه مدیریتی می تواند کارآمد باشد. سپس بحث و تبادل نظر بین اعضای محترم در خصوص مطالب ارائه شده به بیان آمد و چالش های مدیریتی در عرصه دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن مورد بررسی قرار گرفت.
چرا که مدیریت تعالی، انسان متعالی را می طلبد.
جلسه با ذکر صلوات به پایان یافت.